“Varusmiespalveluksen suorittaminen ei saa johtaa taloudelliseen ahdinkoon. Siksi Varusmiesliitto vaatii varusmiesten kotiuttamisrahan palauttamista”, Varusmiesliiton puheenjohtaja Mats Uotila linjaa.

Torstaina 19.6. tuhannet varusmiehet siirtyvät reserviin. Iloinen ja ikimuistoinen hetki on samalla monille taloudellisesti haastava taitekohta.

Varusmiesten toimeentulo lepää vain sotilasavustuksen ja vankienkin tienestejä pienemmän päivärahan varassa. Niinpä palveluksen jälkeen monella on matti kukkarossa. Vuokra ja muut laskut on silti maksettava.

Työ- tai opiskelupaikkaa ei välttämättä löydy heti ja vaikka se olisi valmiina odottamassa, on ensimmäiseen tiliin yleensä viikkoja aikaa.  

Siirtymävaiheen helpottamiseksi Suomessa maksettiin vuosina 1971-1992 kotiuttamisrahaa, kunnes se lakkautettiin säästösyistä kokonaan vuonna 1993.  

Ruotsissa varusmiehille maksetaan paitsi merkittävästi suurempaa päivärahaa, mutta myös tuntuva kotiuttamisraha. 

Palvelusajan mukaan porrastettava ja kotiutumisen yhteydessä maksettava kotiuttamisraha motivoisi suorittamaan palveluksen loppuun, turvaa perustoimeentulon reserviin siirryttäessä ja ehkäisee siten nuorten syrjäytymistä. Se on myös merkittävä ele ja tapa kiittää isänmaan eteen suoritetusta palveluksesta. 

“Panostaessamme maanpuolustukseen emme saa unohtaa asevelvollisia. Kansalaisvelvollisuuden suorittaminen ei saa olla taloudellinen taakka”, Uotila päättää.

Varusmiesliiton ehdottamassa mallissa kotiuttamisrahaa kertyisi 2 euroa palveluspäivää kohti. 

Varusmiesten palveluspäiviä on yhteensä vuositasolla keskimäärin noin 5,3 miljoonaa, joten 2 euron kotiuttamisraha palveluspäivää kohti maksaisi noin 10,6 miljoonaa euroa. Etuus olisi varusmiehen päivärahan ja sotilasavustuksen tavoin verovapaata tuloa.

Lisätietoja: 

Mats Uotila

Puheenjohtaja

mats.uotila@varusmiesliitto.fi

0413138967

75