Tilanne koronaviruksen suhteen keskusteluttaa ja mietityttää tällä hetkellä monia, eikä syyttä. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet vaikuttavat läpi yhteiskunnan eri sektoreiden, eikä asepalvelus ole tässä poikkeus. Tämä tarkoittaa luonnollisesti myös muutoksia kasarmien arkeen. Puolustusvoimat tiedottikin tänään 13.3. seuraavanlaisista muutoksista:

  1. Viikonloppuvapaat alkavat poikkeuksellisesti perjantain 13.3. sijaan lauantaina 14.3. Tämän viikonlopun jälkeen käytännöistä päätetään joukko-osastokohtaisesti.
  2. Lomissa sekä joukko-osastoissa siirrytään lähtökohtaisesti kolmen viikon palvelussykliin. Tämä tarkoittaa kahta viikkoa peräkkäin koulutuksessa, jonka jälkeen vietetään viikko lomilla. Esimerkiksi Parolan Panssariprikaatissa koulutus jaetaan kolmeen osastoon, joista yksi on aina viikon kerrallaan kasarmiolosuhteissa tai lähimaastossa, sitten viikon maastoharjoituksessa, jonka jälkeen viikon lomilla. Päätökset syklin käynnistämisestä tehdään joukko-osastokohtaisesti.
  3. Varuskunnissa siirrytään mahdollisuuksien mukaan erilaisiin tila- ja siirtymiskäytäntöihin. Tällä pyritään välttämään kontaktia eri ryhmien välillä kasarmiolosuhteissa, jotta mahdolliset tapaukset eivät ainakaan pääse entisestään leviämään.
  4. Vierailut varuskunta-alueille näiden poikkeusjärjestelyjen ajan ovat kielletty. Rajoitus koskee kaikkia lähiomaisista lähtien.

Näiden lisäksi on edelleen hyvä nostaa esiin jo kliseiseksi muodostunutta henkilökohtaista hygieniaa, suoritit sitten palvelusta tai et. Käsien pesu ja desinfiointi on paras tapa välttää viruksen levittämistä. Oireet kannattaa myös ottaa vakavasti, ja ilmoittaa niistä välittömästi viralliselle taholle. Vaikka koronaviruksen vaikutukset nuoriin saattavatkin jäädä hyvin pieniksi, on hyvä muistaa seuraava: emme tällä hetkellä varaudu niinkään itseämme, vaan esimerkiksi läheisiämme varten! Iäkkäille sekä muihin riskiryhmiin kuuluville vaikutukset saattavat olla merkittävämmät, joten kannetaan me vastuumme olla levittämättä tätä.

Poikkeustilanteesta huolimatta on tärkeää muistuttaa, että muutoksilla vastataan myös tarpeeseen pitää yllä valmius ympäri varuskuntien. Myös koulutuksen jatkuminen, vaikkakin erikoisjärjestelyin, on erittäin tärkeää. Kannustamme myös jakamaan tietoa vähintäänkin tähänastisella aktiivisuudella niin varuskunnan porttien sisä- kuin ulkopuolellekin. Tornarit jääköön sen sijaan vähän kevyemmille aiheille.

Mikäli jokin aiheeseen liittyen vielä askarruttaa, kannattaa viestintää seurata Puolustusvoimien nettisivujen kautta www.puolustusvoimat.fi. Vastaamme myös Varusmiesliitossa mielellään ja parhaamme mukaan mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää esimerkiksi sivustomme kautta kysymyslomakkeella http://inttiin.fi/totuudet/kysymyspalsta/. Erityisesti näin poikkeusaikoina vastaamme kysymyksiin mahdollisimman nopeasti, henkilökohtaisesti ja aina luottamuksella!

536