Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi 7.7.2023 tuomionsa jutussa, jossa joukko Rannikkoprikaatin ammattisotilaita kohteli varusmiehiä epäasiallisesti. Vakavimmat teot olivat fyysistä väkivaltaa, jossa kahta varusmiestä pahoinpideltiin ammattisotilaan toimesta. 

“Väkivalta ei ole koulutuksen väline ja varusmiesten koskemattomuuden pitäisi olla itsestäänselvyys” Varusmiesliiton puheenjohtaja Elina Riutta painottaa.

“Tällainen on omiaan heikentämään varusmiesten palvelusmotivaatiota sekä turvallisuutta ja toimii tavoitettaan vastaan.”

Rikokset tapahtuivat Rannikkoprikaatissa viime vuonna. Rikoskokonaisuudessa oli Helsingin Sanomien mukaan yhteensä 32 syytekohtaa, kuusi syytettyä ja yli 30 asianomistajaa eli uhria.

“Kyseessä on ollut isompi kokonaisuus, mikä voi kieliä huonosta koulutuskulttuurista, jossa epäterve kouluttamistyyli on levinnyt” Riutta pohtii. “Onneksi tapahtunut on tuotu esille ja viety eteenpäin, jotta järjestelmä on voinut toimia oikein. Tapauksen tulee toimia ennaltaehkäisevänä esimerkkinä ja kaikkien tulee puuttua ajoissa väärään kehityskulkuun ennen kuin tällaista ehtii tapahtua.”

270